Spēles apskats: LA Clippers pret Dalasas Mavericks 20.12.18



Pirms spēles
Tikai divas spēles ceturtdienas spēļu piedāvājumā, taču ja savā starpā tiekas  Rietumu konferences komandas, tad spēlei jābūt intriģējošai. Iemesls intrigai ir fakts, ka 14 no 15 konferences komandām atrodas plecu pie pleca turnīra tabulā, un dažu uzvaru vai zaudējumu sērija var gana krasi mainīt komandas vietu turnīra tabulā. 
Kā piemērs var būt LA Clippers, kuri tikai pirms pāris nedēļām bija Rietumu konferences līderi, taču 4 zaudējumu sērija Clippers atmetusi uz 6. vietu. Tieši tik blīva ir turnīra tabula Rietumu konferencē. Zaudējumi piedzīvoti pret spēcīgām komandām (Raps, Spurs, OKC, Blazzers), taču, lai Clippers cerētu uz Rietumu līderu godu arī sezonas noslēgumā, minimālais uzdevums būtu uzvarēt vismaz  2 no šīm 4 spēlēm. Taču lai kā arī būtu ar uzvaru papildināšanu pēdējo 4 spēļu nogrieznī, Clipperi ir paspējuši iekrāt 17 uzvaras 30 aizvadītajos mačos, kas uzskatāms par lielisku sezonas startu, it īpaši ņemot vērā to, ka komandas sastāvā nav līgas kalibra zvaigžņu. Domāju, ka pirms sezonas retais  prognozēja tik labu Clippers sniegumu. Nedaudz pārfrāzējot Bila Simonsa podcastā izteikto atziņu par Clippers, tad jāsaka, ka komandas sastāvā nav sūdīgu spēlētāju. Visi ir cīnītāji un visi var spēlēt. Aplūkojot komandas sastāvu, grūti apgalvot pretējo. Tobias Hariss, Lū Viljams, Galinari, Beverlijs, Bredlijs, Harels, Gortats, debitants Aleksanders, kurš jau ir ieguvis vietu komandas starta pieciniekā, kā arī divi serbi, Teodosičs un milzis Mairamovičs, kuri gan vairāk atrodas uz soliņa nekā tiek laukumā. Izcelt vienu vai divus spēlētājus šajā komandā ir grūti. Cik esmu dzirdējis dažādu ekspertu viedokļus, tad Hariss ir galvenā lokomotīve uzbrukumā, kuram piebalso itāļu snaiperis Galinari. No soliņa rezultatīvākais ir Sweet Lou, jeb Lū Viljams, kā arī pamatīgu pienesumu dod Montrelzs Harels, kura vārds tiek piesaukts Most improved spēlētāja balvas sakarā. Kā pēdējo gribētos piesaukt debitantu Aleksanderu, jo neticu, ka pat paši Clipperi pēc šī gada drafta cerēja, ka būs ieguvuši spēlētāju, kurš nekavējoties spēs būt starta piecinieka saspēles vadītājs tik pieredzējušā komandā. 


Runājot par debitantiem, laiks pārslēgties uz Dalasu, kuras rindās ir spēlētājs, kuru jau tagad daudzi pasludina par Rookie of the year. Tas ir Luka Dončičs. Šis jaunietis tikai februārī atzīmēs savu divdesmito dzimšanas dienu, taču Eiropā ir sasniedzis teju vai maksimumu un pārrakstījis vecā kontinenta basketbola vēsturi. Eiropas čempions, Eirolīgas čempions, Eirolīgas fināla MVP, kā arī, pats būtiskākais latviešu basketbola faniem, pāris realizēti zīli trīnīši un uzvara pār Latviju ceturtdaļfinālā jau pieminētajā Eiropas čempionātā. Reti kurš spēlētājs var lepoties ar šādiem sasniegumiem, kur nu vēl tik agrā vecumā. Marks Kjubans izvilcis pilno lozi, atrodot Dirkam pienācīgu aizstājēju. Atskatoties uz Dončiča līdzšinējiem sasniegumiem, gribētos apbalvot, ka Mavericks rindās nonācis īsts uzvarētājs, kuram kādu dienu vārētu būt pa spēkam atgriezt čempionu titulu atpakaļ Dalasā, un iespējams, to paveikt ne reizi vien. Taču atgriežoties pie mūsdienām, noteikti šī nav sezona, kurā Dalasa tiktu pieskaitīta pie favorītēm uz titula izcīnīšanu. Komandu vēl sagaida gana spraiga cīņa par iekļūšanu izslēgšanas mačos. Atzīšos, ka vienu Dalasas spēli šajā sezonā jau esmu redzējis. Tas bija mačs pret Rockets, kurā Dalasa uzvarēja pateicoties Dončiča 11 punktiem pēc kārtas 4. ceturtdaļā. Būs interesanti pavērot Dončiča prasmes pret izslēgšanas spēļu zonā esošu Rietumu komandu. Šo spēli īpašu padara arī fakts, ka šī būs Deandrē Džordana pirmā spēle Stamples centrā pret komandu, kurā spēlētājs aizvadījis savas 10 iepriekšējās sezonas NBA. Džordans bija pēdējais no Lab City paaudzes, kurš pameta komandu, un noteikti joprojām ir līdzjutēju mīlulis.


Par spēli
Pirmais spēlētājs, kuru gribētos atzīmēt  šajā mačā ir Montrelzs Harels. Harels pat nebija starp tiem spēlētājiem, kurš spēli uzsāka no pirmās minūtes, taču nekavejoties iesaistījās mačā ar lielu enerģiju un agresiju. Diez gan ātri viņš bija sakrājis 14 punktus, izmetot vien 8 metienus no spēles. Tiesa, vairumu no punktiem Harels guva spēlējot pret Dirku, jeb to, kas palicis pāri no leğendārā vācieša, izmantojot pick'n'roll izspēles uzbrūkot grozam tehju nekļūdīgi.  Harels tiešām atstāja lielisku iespaidu, taču vai šis spēlētājs varētu iegūt Most Inproved player balvu? Grūti spriest, jo neredzēju nevienu pilnu spēli ar šī spēlētāja līdzdalību pagājušajā sezonā. Taču neatkarīgi no tā, viņš ir ļoti svarīgs Clipperiem, jo spēj regulāri gūt punktus jau šķietami zaudētās epizodēs, kā arī lieliski izmato sev dotās iespējas un ir nepiekāpīgs aizsardzībā.


Pievēršoties negatīvajiem pārsteigumiem, tad diemžēl jāvēršas Clippers jaunā saspēles vadītāja Šaja Gildresa Aleksandera virzienā. Aleksaders jau pirmajā ceturksnī nopelnīja 2 piezīmes un tika nomainīts. Arī trešā piezīme nāca gana ātri un debitants aizvadīja limitētas minūtes spēlē. Uz Dončiča fona ir diez gan grūti izcelties un šajā duelī slovēnis dominēja parliecinoši. Par šo spēlētāju biju dzirdējis daudz slavinošus viedokļus, tajā skaitā arī Duranta viedokli, līdz ar to biju gaidījis ko vairāk. Visticamāk šīs agrās piezīmes arī bija iemesls, kāpēc spēle Šajam izvērtās tik neveiksmīga.
Vēl viens Clippers, kurš neparādīja savu labāko sniegumu, ir Tobias Hariss. Šis vārds ir vairākkārt piesaukts All Star spēles sakarā, taču līdzīgi kā ar rukiju Aleksanderu, Harisu nemanīju, lai gan laukumā viņš pavadīja 38 min un guva 16 punktus. Vienīgais spēles nogrieznis, kad Hariss pievērsa manu uzmanību, bija spēles izskaņā, raidot 4 precīzus soda metienus pēc kārtas.  Šo abu spēlētāju vājais sniegums kalpos par iemeslu, lai noskatītos vēl kādu Clippers spēli, lai jau objektīvāk spētu izdarīt secinājumus par šiem spēlētājiem.
Galvenie ieroči, kuri šajā mačā nokārtoja Clipperu uzvaru, bija Lū Vilijams un Danilo Galinari. Galinari visas spēles garumā izcēlās ar labu precizitāti no dažādām pozīcijām laukumā, turklātmani parsteidza Danilo labais sniegums aizsardziba, jo līdz šim uzskatīju, ka šis čalis nav baigais cīnītājs, bet tikai scorers. Ja runājam par punktu gūšanu, tad arī tā bija augstākajā līmenī- 32 ači. Otrs spēlētājs, kurš svara kausus nosvēra par labu Cliperiem bija Lū Vilijams. Ceturtajā ceturtdaļā, īpaši tās ievadā, uzņēmās iniciatīvu, palīdzot nepalaist Dalasu priekšā un veicot izšķirošu izrāvienu.
Vecākiem priekšroka, tāpēc Dalasas apskatu sākšu ar Dirka Navicka pieminēšanu. Pēc redzētā esmu pilnībā pārliecināts, ka šī ir Dirka pēdējā sezona. Diemžēl ir pienācis laiks, kad šī leģenda laukumā nes vairāk zaudējumu nekā ieguvumus, jo Clippers diez gan mērķtiecīgi spēlēja uz vācieti, lai gūtu vieglus punktus. Nepilnās sešās minūtēs Navickis punktus neguva un pabeidza spēli ar -9. Izskatās, ka Kārlails Dirku laukumā tur tikai aiz cieņas pret to, ko viņš ir paveicis Mavs labā šajā 21 sezonā, taču man tas pat šķiet saprotams. Iespējams sezonas turpinājumā vācieša sniegums un forma nedaudz uzlabosies, jo dēļ traumas tika izlaists sezonas pirmās 20 spēles, taču pārmaiņas diez vai var būt tik krasas, lai Wunderkinders līgā vēlētos uzkavēties vēl vienu sezonu.  
Runājot par Mavericks potenciālo nākotnes leģendu, bija interesanti vērot Dončiča divcīņas pret Bredliju un Beverliju. 90 % no spēles tieši kāds no šiem diviem Clipperu aizsargiem sedza jauno slovēni, un lai gan skatoties spēli, šķita, ka tas viņiem pa tiešām labi izdodas, Luka tikt un tā guva 32 punktus ar 50 % metienu precizitāti no spēles. Debitants, kurš spēj gūt tik daudz punktu spēlējot pret diviem no līgas sīkstākajiem aizsardzības speciālistiem darot to manierē, kas atgādina pieredzējuša līgas veterāna darbības. Dončiča repertuārā ir ļoti daudz dažādu viltību un triku, kā arī viņš lieliski pārredz laukumu un atrod komandas biedrus ar piespēlēm, kad ir nonācis slazdā starp diviem pretspēlētājiem.  Man personīgi vairs nav jautājumu par šīs sezonas Rookie of the year laureātu.

Īpaši gribu atzīmēt Deandre Džordana milzīgo progresu no soda līnijas. Vēl tikai dažas sezonas atpakaļ pretinieki apzināti izvēlējās pārkāpt noteikumus pret Deandre, jo bieži vien spēlētājs raidīja garām pat abus savus soda metiena mēģinājumus. Taču starpsezonā Džordans precizitāti ir  uzlabojis par aptuveni 20 %, pilnībā mainot rutīnu pirms metiena un izspēlējot dažādas viltības, lai iegūtu laiku labāk sagatavoties metieniem. Šajā video varat aplūkot dažas no Džordana viltībām, kas veicinājis šo progresu. 

Spēles gala rezultāts: 125:121 LAC uzvara

Secinājumi par LA Clippers
Laba un dziļa komanda, kurai ir grūti atrast vājās vietas. Par to liecina kaut vai fakts, ka 11 dažādi spēlētāji laukumā pavada vismaz 10 minūtes vidēji sezonā. Sastāvs ir nokomplektēts tā, ka komanda var spēlēt daudzpusīgi. Daudz individuāli labi aizsardzības spēlētāji, kas talantu kompensē ar cīņas sparu. Es teiktu, ka Cliperiem vajadzētu būt starp astoņām labākajām Rietumu komandām, ieņemot, taču nezvai komandai izdosies iegūt mājas spēļu priekšrocības izslēgšanas spēlēs. Ja Vestam izdosies saglabāt šī brīža sastāvu un pievienot kādu lielo superzvaigzni, kā Kavai Leonardu, tad nākamsezon šī komanda varētu kļūt par vienu no titula pretendentēm. 

Secinājumi par Mavericks
Pēc šīs sezonas beigām Dirks varēs doties pelnītā atpūtā, jo Mavericks ir atradusi tiešām pienācīgu aizstājēju un nākamo franšīzes spēlētāju. Atkal tas ir eiropietis ar īpašību kopumu, kāds basketbolā vēl nav redzēts. Mavericks rotācija gan nav tik plaša kā Clippers, taču tik plaša rotācija ir pieejama reti kurai līgas komandai. Par izredzēm iekļūt izslēgšanas spēlēs grūti ko prognozēt, jo Mavs ir kādu 5 vai 6 komandu sarakstā, kas līdz pat pēdējai sezonas spēlei varētu cīnīties par 7. un 8 vietu Rietumu konferencē. 


HAWKS
CAVALIERS
ROCKETS
HEAT
THUNDER
KINGS
CELTICS
MAVERICKS
PACERS
BUCKS
MAGIC
SPURS
NETS
NUGGETS
CLIPPERS
T-WOLVES
76ERS
RAPTORS
HORNETS
PISTONS
LAKERS
PELICANS
SUNS
JAZZ
BULLS
WARRIORS
GRIZZLIES
KNICKS
BLAZERS
WIZARDS

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Spēle, kas jāredz: Filadelfijas 76ers (28-16) pret Minesotas Timberwolves (21-22)

Augstkalnes duelis: Jūtas Jazz (26-22) pret Denveras Nuggets (31-14)

Līgas līderi pret labāko aizsardzību: Indiānas Pacers (38-19) pret Milvoki Bucks (42-14)