No pircējiem par pārdevējiem: Memfisas Grizzlies (22-34) pret Ņūorleānas Pelicans (25-31)


Atgriežoties vien divu mēnešu senā pagātnē, Grizzlies un Pelicans komandu menedžeru prātus nodarbināja jautājumi, kas saistīti ar sastāva papildināšanu un bruņošanos, kas ļautu iekļūt izslēgšanas spēļu dalībnieču pulkā. Taču pēc gadu mijas situācija krasi mainījās. Abas komandas iedzīvojās garās neveiksmju sērijās, un gan Grizzlies, gan Pelicans pirms trade deadline no komandām, kuras vēlās pastiprināt sastāvu, kļuva par tādām, kuru labākie spēlētāji kļuva par skaļākajiem un iekārojamiem vārdiem maiņu darījumu sakarā. Septītais februāris bija noslēdzošais datums maiņu darījumiem, un lai gan klubi mainījās aktīvāk kā jeb kad iepriekš, ne visas baumas un vēlmes spēja piepildīties, jo īpaši šo abu komandu sakarā.  

Spēles sākums: 10. februārī, 3:00 pēc Latvijas laika

Grit and Grind ēras noslēgums

Pērnā sezona pārtrauca Memfisas Grizzlies kluba īsās vēstures veiksmīgāko ēru. Septiņas sezonas pēc kārtas Grizzlies bija spējuši sasniegt izsegšanas spēles, spēlējot radikāli atšķirīgu basketbolu, salīdzinot ar pārējām līgas komandām. Laikā, kad komandas un to treneri centās paātrināt spēles tempu iegūstot vairāk uzbrukuma iespēju, Memfisā valdīja lēns un pragmātisks basketbols, kas balstīts uz aizsardzību un pretinieku komandu tempa slāpēšanu, kā arī garām uzbrukuma izspēlēm, kas nogurdina oponentu aizsardzību. Šādā veidā Memfisas demonstrētais basketbols ieguva Grit and Grind titulu. Jāteic, ka atšķirīgais spēles stils kombinācijā ar īstajiem spēlētajiem tiešām darbojās. Komandas sastāvs ne tuvu nebija pats zvaigžņotākais, taču tas lāčiem netraucēja 3 sezonas pēc kārtas sasniegt 50 uzvaru robežu un kluba veiksmīgākajā sezonā aizcīnīties līdz pat Rietumu konferences finālam. Tiesa, katram stāstam reiz pienāk beigas, un šis stāsts nav izņēmums. Jau pagājušajā sezonā no Grit and Grind ēras kodola komandā bija palikuši tikai divi vīri, Maiks Konlijs un Marks Gasols. Turklāt, abi spēlētāji aizvadīto sezonu vairāk pavadīja skatoties spēles no malas savainojumu dēļ. Ņemot vērā savu līderu ilgstošās traumas, Memfisa nolēma izmest enkuru un tankoties, lai iegūtu labākas iespējas tikt pie  augstākas drafta izvēles. Varētu teikt, ka tankošanās izvērtās sekmīga, jo Grizzlies rokās nonāca 4. drafta izvēle, kas tika pārvērsta spēka uzbrucējā Džerenā Džeksonā Jr. Tikai 19 gadus vecais spēlētājs kļuva par trešo nozīmīgāko figūru laukumā aiz Konlija un Gasola, spēlējot nozīmīgu lomu komandas panākumos sezonas ievadā. Džeksons lieliski iederējās komandas taktiskajā zīmējumā, un pēc 12 izcīnītajām uzvarām 17 mačos, uz mirkli varēja noticēt, ka Grizzies Grit and Grind ēra spēs turpināties kā līdz šim. Taču tā nenotika. Principā, komandas panākumi balstījās tikai uz šiem trim spēlētājiem, no kuriem divi ir vairāk kā 30 gadus veci veterāni ar garu traumu vēsturi, bet trešais ir debitants, kurš kura pase liecina, ka viņš nav sasniedzis pat 20 gadu vecumu. Decembra beigām tuvojoties, komandas veiksmīgais starts pārvērtās vien aizmirstā pagātnē, un lai gan menedžments centās glābt kas glābjams, iespēju robežās uzlabojot komandas sastāvu, iegūtie  Noā un Džastins Holidejs bija nepietiekami ielāpi, lai spētu apturēt radušos sūci, un Memfisas kuģis sāka grimt aiz vien dziļāk un dziļāk zaudējumu dzīlēs. Pēc 12 uzvaru starta 17 spēlēs, nākamajos 30 mačos tika piedzīvoti 23 zaudējumi, un komandas vadība pieņēma lēmumu, ka ir pienācis laiks virzīties jaunā virzienā, paziņojot, ka izskatīs iespējamos maiņu darījumu piedāvājumus Marka Gasola un Maika Konlija sakarā.  
Lai gan kārotāju pēc šiem spēlētājiem netrūka, līdz pat pašai pēdējai trade deadline stundai Konlijs un Gasols bija Memfisas komandā. Taču pēdējā mirklī vismaz viena maiņa notika, un Memfisu atstāja Marks Gasols, dodoties ziemeļu virzienā uz Toronto. Šāds pavērsiens bija negaidīts, jo kā ticamākā Gasola jaunā mājvieta tika minēta Šarlote un Raptors vārds nefigurēja konkrētā maiņas darījuma ietvaros. Aizmainot vienu no saviem ikgadējiem līderiem, Memfisa ieguva lietuviešu centu Jonu Valenčūnu, Sīdžeju Mailsu un Delonu Raitu un nākotnes otrās kārtas drafta izvēli. Raita līgums beidzas vasarā, savukārt Valenčūnas un Mails varēs izlemt paši, vai izmantot līgumā iekļauto spēlētāja opciju un to pagarināt uz vēl vienu sezonu, vai pievienoties kādai citai komandai brīvo aģentu statusā. Tātad, jau nākamajā sezonā neviens no iegūtajiem spēlētājiem varētu vairs nebūt komandā. Kāds Memfisai ir iespējamais sausais atlikums pēc šīs maiņas? Tālas un nezināmas nākotnes otrās kārtas drafta izvēle un atbrīvots slogs algu sarakstos.
Taču šis nebija vienīgais darījums ar Memfisas iesaisti. Vēl prom tika aizmainīts rezerves saspēles vadītājs Šelvins Maks, atbrīvojot spēles laiku Delonam Raitam, bet citā darījumā  no Clippers iegūts Aivorijs Bredlijs. Kā pēdējais Grit and Grind ēras mohikānis komandā palicis Maiks Konlijs, kuru, visticamāk, Memfisa centīsies aizmainīt jau vasarā, lai varētu sākt veidot komandu no pašiem pamatiem, draftējot jaunos spēlētājus. Potenciāli nozīmīgs pamatakmens Grizzlies nākotnei jau ir ielikts, un tas ir jaunā Džerena Džeksona Jr. veidolā.


Pelicans un Deivisa ceļi neŠĶIRAS

Vislielākie dūmi maiņu darījumu sakarā pacēlās pašā februāra ievadā, tieši nedēļu pirms trade deadline gala datuma. Dūmu avots bija Ņūorleānas Pelicans superzvaigznes Entonija Deivisa un viņa aģenta Riča Pola paziņojums, ka spēlētājs negrasās pagarinātvlīgumu ar Pelicans un pēc  2020. gada sezonas kļūs par brīvo aģentu. Tas radīja milzu ažiotāžu visā NBA, un lai gan oficiāls paziņojums par Deivisa vēlmi tikt aizmainītam uz Lakers izskanēja vēlāk, jau no pirmās sekundes, kad paziņojums tika publicēts, bija skaidrs kāds ir tā mērķis. Mērķis bija panākt to, lai Deivis tiek aizmainīts laika periodā līdz 7. februārim, kamēr sarunās par spēlētāja aizmainīšanu līgas noteikumu dēļ nedrīkstētu iesaistīties Bostonas Celtics, kuri teorētiski varētu izteikt vilinošāku piedāvājumu maiņas sakarā. Lai arī Lakers un Maģiskais Džonsons piedāvāja teju visus spēlētājus, izņemot Lebronu, kā arī piemeta vēl pāris pirmās kārtas drafta izvēles, Pelicans palika nelokāmi, noraidot pilnīgi visus izskanējušos piedāvājumus, apzinoties, ka vasaras periodā Bostona varētu izteikt pievilcīgāku piedāvājumu. Apdomīgs un nesasteigts lēmums Pelicans izpildījumā, bet vilšanās un sāpīga apdedzināšanās gan Deivisam un viņa aģentam, gan visai Lakers organizācijai ar Maģisko Džonsonu un Lebronu Džeimsu priekšgalā. Tā nu izskatās, ka Entonijam Deivisam līdz pat vasarai būs jāpaliek Ņūorleānā, un vienīgais, ko spēlētājs šajā situācijā ieguva ir potenciāli neveiklas situācijas komandas ģērbtuvē un sabojāta reputācija Pelicans fanu acīs. Pēdējās ziņas medijos vēsta, ka Pelicans Deivisu negrasās atsēdināt uz tālākā rezervistu soliņa gala, bet gan laist laukumā un spēlēt, jo arī pats spēlētājs izrādījis šādu vēlmi. Pagaidām vārdu ir turējušas abas puses, un pēdējā spēlē Deivis devās, gūstot 32 punktus 25 nospēlētajās minūtēs.
Taču neskatoties uz to, ka Entonija Deivisa bēgšanas plāns netika realizēts, Pelicans bez maiņas darījuma neiztika. Komandu pameta Nikola Mirotičs, kurš tikai pagājušajā sezonā ap šo pašu laiku ieradās Ņūorleānā, bet nu dosies uz Milvoki. Mirotiča vietā tika iegūti Džeisons Smits un Stenlijs Džonsons, kā arī vairākas otrās kārtas nākotnes drafta izvēles. Līdzīgi kā Memfisas gadījumā, abiem spēlētājiem līgumi beigsies jau vasarā, tāpēc maz ticams, ka kādu no šiem spēlētājiem nākamajā sezonā redzēsim pārstāvam Pelicans krāsas.
Pārceļoties atpakaļ uz sezonas sākumu, nešķita, ka Pelicans un Deivisa attiecības nonāks šādā stadijā jau pirms vasaras. Taču spēlētāju traumas un savainojumi kārtējo sezonu Pelicans rindās ieviesa savas korekcijas, un ilgstošus laika periodus nācās iztikt bez vairākiem pamat pieciniekā spēlētajiem, tai skaitā paša Deivisa. Sezonai attīstoties, attālums līdz izslēgšanas spēlēm turpināja augt aiz vien lielāks, līdz Deivis, esot traumēts, nolēma nākt klajā ar savu paziņojumu un pārējais jau ir augstāk aprakstītā vēsture.


HAWKS
CAVALIERS
ROCKETS
HEAT
THUNDER
KINGS
CELTICS
MAVERICKS
PACERS
BUCKS
MAGIC
SPURS
NETS
NUGGETS
CLIPPERS
T-WOLVES
76ERS
RAPTORS
HORNETS
PISTONS
LAKERS
PELICANS
SUNS
JAZZ
BULLS
WARRIORS
GRIZZLIES
KNICKS
BLAZERS
WIZARDS

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Spēle, kas jāredz: Filadelfijas 76ers (28-16) pret Minesotas Timberwolves (21-22)

Augstkalnes duelis: Jūtas Jazz (26-22) pret Denveras Nuggets (31-14)

Līgas līderi pret labāko aizsardzību: Indiānas Pacers (38-19) pret Milvoki Bucks (42-14)