Kurucs pret Bertānu, jeb pirmais latviešu duelis šosezon. Sanantonio Spurs 30-22 pret Bruklinas Nets 28-24


Laikā, kad NBA centrālie notikumi saistās ap tuvojošos 7. februāri, kas ir pēdējais datums šajā sezonā, lai komandas veiktu spēlētāju maiņu darījumus un spētu izteikt labāko piedāvājumu Ņūorleānai, lai savā īpašumā iegūtu Entoniju Deivisu, latviešiem nedēļas centrālais notikums paredzēts  naktī uz piektdienu Teksasas tuksneša pilsētā Sanantonio, kurā viesosies ciemiņi no Austrumu krasta  Bruklinas. Šī būs pirmā reize šajā NBA sezonā, kad basketbola laukumā būs iespēja vērot divu latviešu pārstāvēto komandu cīņu.

Spēles norises laiks: Naktī uz piektdienu 3:30. 

Līgas precīzākais snaiperis Bertāns un pārsteidzošais rūkijs Kurucs.

Laikam jau tikai lielākais Latvijas basketbola optimists pirms sezonas spēja paredzēt, ka gan Bertāna, gan Kuruca vārdi varētu tikt piesaukti reālās sarunās, kas saistītas ar NBA All Star nedēļas nogales aktivitātēm. Viens no šiem spēlētājiem jau ir garantējis braucienu uz Šarloti, savukārt par otra atraidīšanu sacelta neapmierinātība sociālajos tīklos.
Līgas atraidījuma saņēmējs ir Dāvis Bertāns, jeb LatvianLaser, kā viņu dēvē Sanantonio komentētāji. Šis vīrs ir precīzākais trīspunktnieku izpildītājs visā līgā (!), metienus no distances realizējot ar 49% precizitāti. Taču neskatoties uz šiem statistikas rādītājiem, mediju vidē klejo runas, ka Bertāns saņēmis kurvīti un netiks pie uzaicinājuma All Star nedēļas nogales trīspunktnieku metienu konkursā, lai gan arī pats spēlētājs izrādījis interesi piedalīties. Līgas atbildīgās personas, kas izvēlas dalībniekus šim konkursam, savu izvēli pamatojušas ar to, ka Bertāna izmesto metienu skaits nav pietiekams, lai gan Karija jaunākā un Dirka Navicka izmesto metienu skaits ir vēl mazāks, un šie spēlētāji ir uzaicināto starpā. Protams, vairāk kā skaidrs, ka iemesls šo spēlētāju iekļaušanai konkursā nav nekādi saistīts ar viņu metienu procentu un realizēto trīspunktnieku skaitu (Dirks aizvada, visticamāk, savu pēdējo sezonu basketbolā, Šarlote ir brāļu Kariju dzimtā pilsēta), taču šķiet jocīgi neatrast vietu līgas precīzākajam metējam, kurš realizējis vairāk tālmetienus nekā iepriekš minētie spēlētāji kopā ņemti. Lai nu kā, līgai vēl ir laiks mainīt savu viedokli, jo konkursa dalībnieki oficiāli nav paziņoti.
Bertāta labākie trīspunktieki šajā sezonā

Taču neskatoties uz šo All Star jezgu, Dāvis aizvada savu labāko sezonu karjerā, nesot pienesumu ne tikai ar metieniem no distances, bet arī saņemot uzslavas no Grega Popoviča par nepiekāpību un ieguldīto darbu aizsardzībā. Pateicoties savām spēles kvalitātēm, Bertāns ir izpelnījies stabilu vietu komandas rotācijā, vairumā spēļu iesaistoties no rezervistu soliņa, un vidēji mačā spēlējot nedaudz vairāk kā 20 minūtes. Sezonai attīstoties Bertāna loma komandā ir nostabilizējusies. Pagājušās nedēļas izskaņā Bertāns aizvadīja savu sezonas rezultatīvāko maču, Wizards grozos salādējot 21 punktu un realizējot 5 no 8 trīspunktniekiem, savukārt pēdējo maču Dāvis sāka kā starta piecinieka spēlētājs, noslēdzot maču ar 18 punktiem un 5 rezultatīvām piespēlēm, atkal trāpot 5 tālmetienus spēlē. Cerams, ka Dāvja roka būs karsta arī mačā pret Bruklinu, tādējādi vēl vairāk pierādot, ka Latviešu lāzera atstāšana ārpus trīspunktnieku konkursa dalībnieku loka, ir liela kļūda.

Taču par kļūdu noteikti nevar dēvēt Rodiona Kuruca iekļaušanu spēlētāju sarakstā, kuri piedalīsies labāko debitantu un līgas otrgadnieku mačā, jeb Rising Stars spēlē, kurā latvietis pārstāvēs Pasaules komandu. Kurucs savā debijas sezonā ir pārsitis pilnīgi visus prognožu grieztus. Šī gada 40. drafta numurs, kurš pagājušajā sezonā tā kārtīgi pat netika pie soliņa sildīšanas Eiropas basketbola grandā Barcelona, vairāk atrodoties otrās komandas rindās, šobrīd ir starta piecinieka spēlētājs Nacionālās Basketbola asociācijas izslēgšanas spēļu zonas klubā. Tiesa, šādu lomu Nets treneris Kenijs Atkinsons Kurucam neuzdāvināja tāpat vien. Pirmajās sezonas spēlēs Kurucs laukumā pavadīja limitētas minūtes, balansējot starp rotācijas spēlētājiem un rezervistiem. Lai gan atvēlēto minūšu skaits sākotnēji nebija pārāk liels, cēsinieks spēja būt produktīvs, atrādot treneriem savu iespējamo potenciālu un daudzpusību laukumā. Līdz ar Alana Kraba iedzīvošanos ceļgala savainojumā, Bruklinas starta pieciniekā atbrīvojās brīva uzbrucēja vieta, kuru Atkinsons uzticēja Kurucam, un domāju, ka diez vai pat pats treneris gaidīja, ka Rodions šo vietu aizpildīs tik veiksmīgi. Kopš šīs 14. decembra spēles, kad Kurucs pirmo reizi spēlei tika pieteikts starta pieciniekā, viņš šo vietu nav atdevis, uzsākot mačus visās sekojošajās 23 spēlēs. Kurucs komandas starta pieciniekam devis enerģiju abos laukuma galos, rādot daudzpusīgu sniegumu un pats galvenais, stabilitāti, un nu Atkinsons šīs kvalitātes sagaida no Kuruca katrā mačā.
Kuruca labākās epizodesa uzvarā pār Bostonu

Jaunas identitātes Spurs

Šī sezona ir jaunas nodaļas sākums Sanantonio pilsētas basketbola dzīvē. Starpsezonā Grega Popoviča vienību pameta  kluba  leģendas, Manu Džinobili un Tonijs Pārkers, kā arī pēdējo sezonu kluba lielākā zvaigzne un 2014. gada finālsērijas MVP Kavai Lenards. Tiesa, visas trīs atvadas krasi atšķīrās viena no otras. Pasaules basketbola leģenda Manu Džinobili, pēc 16. sezonām Spurs kreklā, nolēma likt punktu savai izcilajai basketbolista karjerai, savukārt argentīnieša cīņu biedrs, ar kuru kopā izcīnīti 4 NBA tituli un mūžīga slava basketbola pasaulē, Tonijs Pārkers nolēma mainīt ierasto vidi parakstot līgumu ar Šarlotes Hornets. Abu spēlētāju lēmumi Spurs fanu rindās tika pieņemti ar sapratni un cieņu, godinot spēlētāju paveikto kluba labā, taču citas emocijas raisīja Lenarda pieprasītā maiņa, kuras rezultātā spēlētājs nonāca Kanādas pilsētā Toronto, savukārt Spurs pretējā virzienā ieguva Demāru Derouzenu. Par šī maiņas darījuma saknēm un intrigām sīkāku ieskatu publicēšu pirms 22. februāra spēles, kad Sanantonio Spurs viesies pie Toronto Raptors.

Lai gan Spurs sezonas startā nespēlēja pārāk pārliecinošu un panākumus nesošu basketbolu, sākoties decembra mēnesim, komanda sāka uzvarēt daudz biežāk, nostabilizējoties Rietumu konferences astotniekā. Noteikti šis Spurs modelis un komplektācija nav tāda, kā dažas sezonas atpakaļ, kad klubs bija starp galvenajiem titula pretendentiem, taču nav arī tik vāja, kā vairāki mediji prognozēja pirms sezonas, neiekļaujot Sanantonio pat starp izslēgšanas spēļu dalībniecēm. Šādiem viedokļiem par pamatu kļuva arī tas, ka tieši pirms sezonas starta Spurs vaiāja dažādas traumas, turklāt paredzētais starta piecinieka saspēles vadītājs Dežonte Murejs sarāva krusteniskās saites, atvadoties no basketbola uz visu sezonu. Jāteic gan, ka arī šobrīd vieta izslēgšanas spēlēs nav garantēta, jo teju katru mēnesi Rietumu konferencē parādas kāda komanda, kas veic spēcīgu izrāvienu, piesakot sevi kā izslēgšanas spēļu komandu. Decembrī tie bija paši Spurs, janvārī Jazz, un kas zin, februārī tā var būt Dalasa, Minesota vai Sakramento, un cīņa atkal var kļūt vēl nervozāka, itsevišķi zinot Lakers potenciālās rezerves un pozīciju turnīra tabulā. Taču, lai kā arī būtu nākotnē, pagaidām šķiet, ka Gregs Popovičs kārtējo reizi ir atradis labāko iespējamo taktiku, lai spēlētāji nonāktu sev ērtās metienu pozīcijās.

Šobrīd kluba lielākās zvaigznes ir Lamarkus Aldridžs un no Raptors iegūtais Demārs Derouzens, kurš ir izlaidis dažas pēdējās spēles savainojuma dēļ, un kura dalība mačā pret Bruklinu vēl ir zem jautājuma zīmes. Būtu grūti izcelt, kurš no spēlētājiem uzskatāms par pirmo un kurš otro komandas zvaigzni, par ko liecina arī spēlētāju gūto punktu rādītāji. Gan Derouzens, gan Aldridžs gūst teju identisku 21 punktu vidēji spēlē. Interesanti, cik krasi Popovičs maina spēles zīmējumu atkarībā no tā, vai laukumā atrodas abi šie spēlētāji vai tikai viens. Ja laukumā ir gan Derouzens, gan Aldridžs, tad treneris piekopj taktiku virzīt spēli uz groza apakšu un pustālajiem metieniem, kas ir abu spēlētāju stiprā puse. Taču laukumā atrodoties tikai vienai no komandas zvaigznēm, laukumā tiek sūtīti Bertāns, Belielli, Petijs Milzs un citi komandas snaiperi, kurus Derouzens vai Aldridžs apgādā ar piespēlēm brīvās pozīcijās aiz tālmetiena līnijas, savukārt snaiperi rada brīvāku groza apakšu saviem līderiem. 

Bruklinas Nets pelnrušķītes stāsts

Bez šaubām, viens no sezonas lielākajiem pārsteigumiem  visā līgā ir Bruklinas Nets komandas sniegums. Jā, šī ir tā pati Bruklina, kuras nu jau atlaistais menedžments būtu pelnījis balvu par potenciāli sliktāko maiņas darījumu līgas vēsturē. Ja Jums vēl nav skaidrs, kāpēc Bostonas Celtics rindās ir tik daudz jaunu talantīgu spēlētāju, tad galvenos nopelnus par to pelnījusi Bruklina, kura pirms vairākām sezonām aizmainīja savas nākotnes pirmās kārtas drafta izvēles uz Bostonu, pretī saņemot Kevinu Gārnetu un Polu Pīrsu, kuru labākie gadi jau bija aiz muguras. Taču jaunā ģenerālmenedžera Šona Marksa vadībā komanda soļus spēra pareizajā virzienā, aizmainot dārgos veterānus pret citu komandu drafta izvēlēm, kā arī dodot otro iespēju jaunajiem spēlētājiem, kuri tika norakstīti pirms laika.

Lai gan Lakers un Pistons šie spēlētāji tika uzskatīti par nevajadzīgiem, Diandželo Rasels un Spencers Didvudījs it kļuvuši par Nets galvenajiem līderiem, savām kādreizējām komandām liekot nožēlot pieņemtās izvēles. Pēc sezonas sākumā komandas līdera Karisa Leverta piedzīvotās traumas, Bruklina bija nonākusi dziļā bedrē, izcīnot tikai 8 uzvaras sezonas pirmajās 26 spēlēs. Taču tad līderu cienīgu sniegumu sāka demonstrēt abi jaunie Bruklinas saspēlēs vadītāji, un Nets ir spējusi apgriezt savu sezonu kājām gaisā, pēdējās 26 spēlēs jau tiekot pie 20 uzvarām un Austrumu konferencē iekārtojoties uzreiz aiz lielā piecinieka komandām! Tiesa, sagaidāms, ka komanda varētu piedzīvot kritumu spēles snieguma ziņā, jo pirksta operācija jāveic Didvudījam, kurš traumas dēļ izlaidīs nākamās 6 nedēļas. Taču komandas veiksmes stāsts nebalstās tikai uz šiem diviem spēlētājiem. Lieliski spēlē arī komandas centrs Džeralds Alens, kurš šosezon ir bloķējis teju katru skaļāko līgas vārdu, pašu karali Džeimsu ieskaitot. Starp citu, uz rokas pirkstiem saskaitāmi spēlētāji, kas ko tādu ir paveikuši. Snaipera funkcijas pilda Džo Hariss, kura precizitāte no distances ir 40% robežās. Līdzīgi pienākumi ir arī Alenam Krabam, taču šis spēlētājs ilgstoši ārstē savainojumu, un veiksmīgais spēļu nogrieznis Bruklinai ir izdevies bez šī spēlētāja laukumā.  Komandas veterānu funkcijas pilda Demare Kerols un Džereds Dadlījs, kuri ir bijuši veiksmīgu komandu sastāvdaļas, un noteikti palīdz jaunajiem komandas biedriem ar noderīgiem padomiem. Tā vien dažu sezonu laikā, no bezcerīgas pastarītes bez savām drafta izvēlēm, Nets ir kļuvusi par jaunu un talantīgu komandu, kuras algu griesti jau nākamsezon varētu tai ļaut kļūt par vienu no līgas top komandām.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Spēle, kas jāredz: Filadelfijas 76ers (28-16) pret Minesotas Timberwolves (21-22)

Augstkalnes duelis: Jūtas Jazz (26-22) pret Denveras Nuggets (31-14)

Līgas līderi pret labāko aizsardzību: Indiānas Pacers (38-19) pret Milvoki Bucks (42-14)